Aktier/middag: Revanche til de defensive anført af Novo mens Mærsk og Vestas falder

Udgivet den 01-10-2024  |  kl. 11:24  |  
Arkiv: Foto

Mærsk-aktierne trækker kraftigt ned i det danske eliteindeks tirsdag, hvor der ellers er brudt en havnestrejke ud i USA, hvilket ofte har positiv afsmitning på rederierens indtjening.

Vestas falder desuden for niende dag i træk, efter at tredje kvartal blev rundet af med en skuffende ordreindgang. Derimod er der revanche til de defensive aktier, herunder Novo Nordisk, som har haft en svær periode.

Status ved 11.15-tiden er fald i 16 af 25 aktier i C25-indekset, som samlet falder 0,4 pct. til 1941,51.

- Der er små plusser de fleste steder i Europa, men også minusser hist og pist blandt andet i Danmark. Herhjemme gør det en forskel, at Mærsk-aktierne falder tungt, hvilket pudsigt nok sker på dagen, hvor vi egentlig har en afklaring på, at der bliver en strejke i USA, siger senioraktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank til MarketWire.

HAVNESTREJKE PÅ ØSTKYSTEN I USA

Mærsk B ligger 4,8 pct. lavere i 10.725 kr., men i de seneste uger er aktien steget fra under 10.000 kr. i optakten til den havnearbejderstrejke på den amerikanske østkyst, som nu er brudt ud tirsdag.

Strejken i havnene fra Houston til Miami samt New York-New Jersey kan skabe store huller i forsyningskæderne, og kan også få betydning for fragtrater i Europa og Asien.

Mærsk-aktien kan dog have taget forskud på udviklingen, da aktien steg 4 pct. mandag, da der ikke var kommet nogen aftale i hus i løbet af weekenden.

- Det var som om, at katten var ude af sækken i går, hvor Mærsk steg 4 pct. Så man tager gevinsten på de bevægelser, der har været på det seneste. Næste spørgsmål bliver, hvor lang tid varer den her strejke, for der skal ikke gå lang tid, før det kan skabe nogle store problemer i trafikken derude, siger Martin Munk.

ORDREINDGANG SKUFFER HOS VESTAS

Der bliver også solgt godt ud af Vestas-aktien, som ligger 3,0 pct. lavere i 143,35 kr. Det er niende dag i træk med fald i aktien, som nu er nede i det laveste niveau siden oktober sidste år.

- Vestas har normalt en stærk kvartalsafslutning i forhold til ordreindgang, men den var ikke så stærk, som markedet havde forventet. Det er det, der rammer den lige i dag, siger Martin Munk.

På kvartalets sidste dag annoncerede Vestas ordrer med en samlet kapacitet på 154 megawatt. Dermed blev facit for hele kvartalet en annonceret ordreindgang på 3742 megawatt.

Dermed mangler der knap 1100 megawatt i uannoncerede ordrer for at nå analytikernes estimater for ordreindgangen i tredje kvartal på 4841 MW. Summen af uannoncerede ordrer offentliggøres i regnskabet for tredje kvartal.

I den positive afdeling i C25 er der plusser til flere af de defensive fondskoder, herunder til Novo Nordisk, der stiger 1,8 pct. til 801 kr. efter en skidt perioden for aktien siden kursrekorden i juni på 1028 kr.

- De defensive aktier har generelt haft det lidt svært i en periode, men det er som om, at bøtten bliver vendt lidt i dag. Health Care-aktierne ligger rigtigt stærkt ude i Europa, siger Martin Munk.

DEFENSIVE AKTIER STIGER

I den defensive afdeling stiger Zealand Pharma desuden 1,5 pct. til 825,50 kr., og Genmab ligger 1,2 pct. højere i 1639,50 kr.

Finansaktierne er omvendt en smule under pres i Europa, og herhjemme falder Danske Bank og Jyske Bank da også 1,5 og 0,8 pct.

- Finans har det lidt svært i dagens marked. Jeg tror godt det kan have en sammenhæng med ECB-chef Christine Lagardes retorik mandag, hvor hun med sine udtalelser lagde pres på renterne i nedadgående retning i Europa

- Markedet tolker det i retning af, at vi kan begynde at forvente en rentenedsættelse igen på næste møde 17. oktober, siger Martin Munk.

.\\˙ MarketWire

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Danmark❯  Shares❯  Intraday❯ 

Seneste nyheder