Norges centralbank hæver renten mere end ventet - tiende løft i træk

Udgivet den 22-06-2023  |  kl. 10:25  |  

Den norske centralbank, Norges Bank, har torsdag efter sit rentemøde hævet indlånsrenten med 50 basispoint til 3,75 pct.

Et lille flertal blandt økonomer adspurgt af Bloomberg News havde ellers regnet med, at renten blot ville blive hævet 25 basispoint.

Det er tiende rentemøde i træk, at centralbanken forhøjer indlånsrenten. Dertil ventes nu en rente i efteråret på 4,25 pct.

- Hvis vi ikke hæver renten, vil forbrugerpriserne og lønningerne fortsætte med at stige voldsomt, og inflationen vil bide sig fast. Det vil da blive endnu mere bekosteligt at slå inflationen ned igen, siger centralbankchef Ida Wolden Bache om beslutningen.

Beslutningen om at stramme med nye 50 basispoint er et "hårdt slag med rentehammeren", vurderer Dansk Industris cheføkonom, Allan Sørensen.

- Den norske centralbank slår et hårdt slag med rentehammeren og hæver renten mere end ventet. Nordmændene har ikke fået styr på inflationen endnu. Inflationen viser fortsat ikke klare tegn på at bøje af. Den nye rentestigning skal være med til at dæmpe prispresset i økonomien, skriver han i en kommentar.

Den norske kr. styrkes betydeligt efter den større end ventede stramning af pengepolitikken. Umiddelbart efter går der 0,6446 danske kr. på én norsk mod 0,6362 danske kr. inden rentemeddelelsen og også klokken 17 onsdag.

Valutastyrkelsen kan øge nordmændenes købekraft til køb af importerede produkter, hvilket kan tage lidt af presset fra inflationen, vurderer Allan Sørensen.

Samtidig er de norske obligationsrenter skudt i vejret. Den toneangivende tiårige norske statsobligation forrentes kort tid efter offentliggørelsen i 3,58 pct. mod 3,53 pct. kort forinden og 3,54 pct. onsdag eftermiddag.

14 af de adspurgte økonomer havde regnet med et løft på netop 25 basispoint, mens de resterende 11 så Norges Bank stramme pengepolitikken yderligere med en forhøjelse på 50 basispoint.

I Norge tiltog inflationen uventet i maj til 6,7 pct. fra 6,4 pct. måneden før, og samtidig handles den norske kr. i et rekordsvagt niveau over for euro.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  macro❯  Norge❯ 

Seneste nyheder