Læg bilagene frem !

Udgivet den 24-10-2013  |  kl. 12:58  |  

I BØRSEN’s Investortillæg, mandag, den 21. oktober, 2013, kunne vi læse CBS professor Michael Møllers anbefaling, at vi burde benytte terninger, når vi skulle udvælge vore aktier. Og senior strateg i Nordea, Henrik Drusebjerg’s vurdering, at professorens råd, nemlig, at de er “rystende ringe”!

Denne meningsudveksling er vi danske aktive investorer ret trætte af, efter at have hørt på den i snart 40 år!

Jeg vil anbefale Michael Møller og Henrik Drusebjerg, at “lægge alle bilagene på bordet”, og give os en forståelig forklaring på forskellen på Jeres analyse- og investeringsmetoder.

Lad os for eksempel få at vide:
A) Hvad har afkastet af Jeres strategier været siden år 2000, hvor IT-Boblen toppede?
B) Hvad er Jeres egentlige dagsorden?

Må jeg hjælpe Jer lidt på vej?

Her er de relevante afkast:

A1) Professor Michael Møllers "danske køb og behold" strategi har givet cirka +6 % per år i de seneste 13 år. De danske aktier har faktisk klaret sig ganske godt!

A2) Senior strateg Henrik Drusenbjergs "globale køb og behold" strategi har givet et negativt afkast eller svagt positivt siden år 2000.

Afkastene tager jeg fra investeringsbeviser med henholdsvis dansk og global strategi.

Der er yderligere to strategier, som jeg godt kan lide og se på, nemlig "køb og behold danske vækst aktier" og "køb og sælg danske cykliske aktier".

A3) Aktive investores køb og behold strategi for gode danske vækstaktier har givet ca. +13 per år i løbet af de seneste 13 år. Det er faktisk et meget flot resultat!

A4) Aktive investores køb og sælg strategi for gode danske cykliske aktier har givet ca. +9 % per år siden 2000. Det er heller ikke så ringe.

Begge afkast har været bedre end afkastet af de lærde eksperters passive strategier!

Her er de egentlige dagsordner:

B1) Professor Michael Møller udgår fra “Moderne Porteføljestrategi”, som vel bedst passer til institutionelle investorer og passive private investorer.

B2) Senior strateg i Nordea, Henrik Drusebjerg, udgår antageligvis fra Nordeas porteføljestrategi for private passive investorer.

Ingen af de to eksperter fortæller, hvordan en moderne aktiv dansk privat “intelligent” investor bør investere.

Mit forlag er, at artiklerne i BØRSEN’s Investor tillæg bør fortælle to ting klart, nemlig,

1) Hvilke forudsætninger eksperterne udgår fra samt,

2) hvilke type investorer de henvender sig til!

Så kunne vi måske få afsluttet 40 års tågesnak. Så kunne vi måske få nogle intellektuelle vitaminer til de aktive investorer!

Udgivet af: Axel Steuch


Axel Steuchs billede

Siden begyndelsen af 1990erne har Axel Steuch drevet AMA Asset Management ApS, hvorfra han også udgiver AMA's analyser og X2 klubben på abonnementsbasis. Axel Steuch har 40 års erfaring med investering i de finansielle markeder og fra erhvervslivet. I løbet af sin karriere har han blandt andet været konsulent for Verdensbanken, direktør for investeringsforeningen PrivatInvest, direktør for AMA Asset Management, 10 år i finansafdelingen i Carlsberg/Tuborg samt i Handelsbanken og Hambros Bank i London. Ydermere har Axel Steuch udgivet adskillige finansielle publikationer herunder investorbogen "Vinderstrategier", og været ansvarlig for undervisning på aktieskoler heriblandt det populære "Millionærkursus", der har uddannet flere tusinde private investorer.

Kontakt Axel Steuch på mail: Axel@steuchama.dk